RBT_6707_2-848x566

Demn de cele mai complexe tratate de mecanica, sistemul osteoarticular este o constructie solida si vulnerabila, totodata, ale carei dezvoltare si buna functionare depind de foarte multi factori. Ce putem face pentru a ne mentine sanatatea sistemului osteoarticular si cum ar trebui sa intervenim in contextul unei patologii aflati de la presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala, conf. univ. dr. Adrian Bighea.

Definiti-ne, va rog, in cateva cuvinte, ce este reabilitarea medicala.

Reabilitarea medicala este o specialitate care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea, tratarea si managementul dizabilitatii. Atunci cand ne adresam functiei pierdute la persoanele cu dizabilitati, urmarim cresterea capacitatilor si a performantelor fizice si cognitive, precum si imbunatatirea calitatii vietii acestora. Cu alte cuvinte, noi intervenim cu ajutorul unor mijloace specifice, reunite sub denumirea de medicina fizica. Ne adresam unei palete foarte largi de afectiuni, insa cel mai frecvent intervenim in bolile reumatismale, neurologice, ortopedice, dar si respiratorii sau cardiovasculare, iar specialistul in reabilitare medicala coordoneaza o echipa complexa, din care mai fac parte fizioterapeutul, kinetoterapeutul, logopedul, masorul, specialistul in terapie ocupationala, asistentul medical.

 Care este ponderea afectiunilor osteoarticulare in reabilitarea medicala si care este rolul reabilitarii medicale in acest context?

Patologia osteoarticulara are o pondere foarte mare, boala artrozica este, de departe, cea mai frecventa. Artrozele afecteaza o proportie foarte importanta din populatie, iar odata cu cresterea duratei de viata, creste si numarul persoanelor cu boala artrozica. Din fericire, in ultimii ani se intervine operator, cel putin la nivelul genunchiului si al soldului, prin protezare. Insa succesul interventiei nu vine odata cu ultimul fir pus, ci odata cu incheierea reabilitarii. Problemele acestor pacienti sunt destul de mari, iar reabilitarea vizeaza capsula articulara, ligamentele si muschii, structuri care au fost afectate de boala care a evoluat o perioada lunga. Pacientul nu si-a putut mobiliza bine o articulatie, caz in care muschii se scurteaza si apare o retractura musculara.

Din acest motiv, dupa operatie, chiar daca pacientul a primit o proteza foarte buna, acesta nu misca mai bine articulatia pentru ca trebuie reabilitate structurile periarticulare.

 

Cititi  mai multe pe Secom.ro

CategorySanatate, Sport

© 2016 - Kinetolex Site realizat de Creative Wings

Pentru programari sunati la       0748 010 606 | 0741 014 681